Българската национална телевизия, в качеството си на обществена медия на бюджетна издръжка, има задължение максимално обективно и точно да информира за ставащото в държавата.

На 13 и 14 юни само на метри от сградата на Сан Стефано 29 се случват два от най-масовите спонтанни протеста в последните години, в които хиляди хора блокират ключово кръстовище в центъра на София с искане да бъдат отменени противоречиви поправки в Закона за горите.Това събитие почти не бе отразено в централната емисия “По света и у нас”.

БНТ не даде думата на нито един от протестиращите, показвайки едва няколко кадъра, в които полицаи изблъскват тълпата. Националната телевизия не спомена нито дума и за експертните позиции по въпроса, които алармират за опасни промени в закона, като тази на Световния фонд за дивата природа (WWF). Тя обаче беше огласена в четвъртък от световните агенции АФП и Ройтерс. По-различен подход демонстрира медията спрямо едва десетината души, събрали се на протест в подкрепа на промените в закона, на представител на които бе позволено да представи вижданията си. В късната емисия “По света и у нас” отново липсваше информация за протеста на Орлов мост. В сутрешната си емисия в петък телевизията отново даде възможност на представител на управляващите, депутата Емил Димитров, да представи своята гледната точка без опонент срещу себе си.

Тази тенденция напомня за една от най-срамните страници от историята на БНТ, когато държавната телевизия даде предимство на хорото, изиграно от тогавашния премиер Жан Виденов, вместо на трагичната новина за смъртта на 14 войници на Околовръстния път в София. В четвъртък БНТ пренебрегна гласа на гражданите, събрали се под прозорците й и предпочете да започне новините с изказване на премиера Бойко Борисов.

Асоциацията на европейските журналисти-България използва случая да призове ръководството на БНТ да вземе отношение към факта, че на 10 юни по време на волейболната среща между България и Египет, вместо да следи играта на полето, коментаторът Сашо Йовков се отплесна в дълги разсъждения и възхвали по адрес на министър-председателя Бойко Борисов. Нормална практика за телевизията ли е спортните коментатори да изразяват политическата си позиция по време на преки предавания?

АЕЖ-България напомня, че национална медия в никакъв случай не означава правителсствена медия, а това, че една телевизия е на бюджетна издръжка не значи, че тя трябва да бъде казионна. Препоръчваме на ръководството на телевизията да се запознае с принципа на функциониране на обществени медии, като Би Би Си, например, или дори да обърне внимание на добър местен пример за такава медия, какъвто е Българското национално радио.