wpfd2016_web_938x488_enПрофесионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва днес на 3 май – Световния ден на свободата на печата. Това е повод да си припомним фундаменталните принципи на свободата на слово, свободата на печата, да оценим свободата на медиите в различни държави по света, както и да обърнем внимание на тяхната независимост.

Мотото на тазгодишното честване е „ Достъп до информация и основни свободи: Това е твое право!“. В съзвучие с тази тема АЕЖ – България предвижда различни инициативи, като една от тях е конференция „Журналистика на ръба: как да отразяваме инциденти и трагедии, без да нарушаваме правата на жертвите и близките им?”.

Събитието е планирано за юни 2016 г. и е насочено към подобряване на качеството журналистическите материали, отразяващи трагедии, бедствия и инциденти и насърчаване на етична и отговорна журналистика. АЕЖ-България ще постави фокуса върху правата на жертвите на трагични събития и техните близки, като насърчи ползотворна дискусия между журналисти, експерти (психолози, държавни експерти, представители на медийните регулатори), представители на НПО и академичната общност и студенти. Повече информация за конференцията ще откриете скоро на нашия сайт.

През 1993 г. общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм. Тази година съвместно с правителството на Финландия, организацията отбелязва деня с връчването на специалната награда UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize, присъдена на разследващия журналист от Азербайджан Кадия Исмаилова.