Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се присъединява към безпокойството, изразено от Организацията на медиите в Югоизточна Европа (СЕЕМО) по повод посегателството срещу разследваща журналистка Лидия Павлова. АЕЖ-България призовава българските власти да направят всичко необходимо за грантиране на сигурността на Павлова и семейството й.

АЕЖ-България се свърза с г-жа Лидия Павлова, която заяви, че няма други врагове (освен Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви) и че никой друг няма да лежи в затвора заради нейни публикации. Тя уточни обаче, че не може да каже дали зад нападението срещу нея стоят те, техни врагове или пък врагове на правителството, които искат по този начин да дискредитират братя Галеви или пък да злепоставят правителството. „Аз съм публична личност и е възможно някой да иска да вдигне шум чрез нападението срещу мен“, заяви журналистката. Павлова смята, че трябва да се отчетат и усилията на властите в борбата с организираната престъпност, включително осъждането на Галеви и последните арести. В същото време каза, че не е получавала никакви гаранции за сигурността си от властите след нападението и че това е само едно от серия посегателства срещу нея и сина й, за част от които дори не е съобщавала в полицията. „Аз мога да гледам хората в очите“, подчерта тя и добави, че е един от малкото свидетели срещу Галеви, които не са се отказали от показанията си по време на целия процес. Според нея Галев и Христов са в чужбина, но „тяхната армия“, която се е събирала на протести пред съда си е тук и продължава да е под контрола им. Медиите са най-голямата ми подкрепа, разчитам на тях повече отколкото на полицията, каза още тя.

АЕЖ-България смята, че независимо кой стои зад нападението срещу Лидия Павлова, българските правоохранителни органи са длъжни да го установят и да предотвратят възможността подобни инциденти да се случват в бъдеще. Посегателствата срещу журналисти са срамно петно за всяка една държава, особено когато става дума за страна-членка на ЕС. В последните години България отбеляза рязко изоставане в класациите за свободата на словото в света, а подобни инциденти със сигурност допълнително ще влошат медийната среда в страната.

Семейният автомобил на Лидия Павлова бе запален на 25 май 2012 г. в Дупница от неизвестни лица. Павлова е носител на редица журналистически награди заради разследванията си, свързани с т.нар. “братя Галеви”, смятани за едни от лидерите на българската мафия. Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от месец май 2012, когато бяха потърсени от полицията, за да бъдат задържани за изтърпяване на присъди от пет и, съответно, четири години лишаване от свобода, наложени им в рамките на процес, в който Павлова бе ключов свидетел. Двамата бяха признати за виновни по обвинение за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.