Асоциацията на европейските журналисти-България изразява подкрепата си за журналистката Вероника Димитрова от Нова телевизия и кампанията на журналистическата гилдия в нейна защита – #ПодкрепиВероника. Поздравяваме г-жа Димитрова и екипа на медията за професионалното журналистическо разследване, уличаващо политици във връзки с организираната престъпност.

Настояваме прокуратурата да предприеме всички действия за разследване на разкритите в репортажа факти. Включително и да разследва отношенията между политическа партия Солидарност и парламентарно представените сили, споменати от лидера на формацията.

Изказваме дълбокото си възмущение от заплахите, отправени към журналистката Вероника Димитрова от Христо Младенов. Призоваваме прокуратурата да започне предварително производство срещу Младенов по член 144, ал. (1) и (2) от Наказателния кодекс за закана за убийство спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му. Също така е необходима пълна проверка на имущественото състояние на Младенов и начина на придобиването на имуществото.

Политическите партии е крайно време да престанат да използват влиянието на личности като Младенов, за да си осигуряват контролираните гласове на хора, държани в зависимост. Ролята на медиите и на честната журналистика е именно да разкрива и да прави все по-трудни подобни зависимости. Затова още веднъж приветстваме усилията на Вероника Димитрова и ѝ желаем да продължава да работи със същия професионализъм.