АЕЖ-България настоява за спешни мерки за разследване на насилието над журналисти по време на протеста от 12 ноември и изразява своето възмущение от поведението на представители на „органите на реда“. Недопустимо е журналисти да бъдат блъскани и ритани, особено докато изпълняват служебните си задължения.

Видео, на което се вижда журналистка, блъскана и дърпана, докато се опитва да снима, след като ясно се е легитимирала, а нейни колеги призовават полицаите към сдържаност, беше разпространено в много интернет медии през изминалите дни. Трима членове на АЕЖ-България също пострадаха от полицейско насилие, въпреки че са се легитимирали.

Настояваме органите на реда да се въздържат от всякакво сплашване и посегателство над журналистите, които отразяват протестите. Работата на журналиста е да бъде на мястото на събитията и да отразява прозрачно и обективно всичко, което се случва. Полицейското насилие над протестиращите няма да остане скрито, дори когато се използва насилие срещу журналистите, осмелили се да го отразят.

Освен да пазят народните представители от протестиращите граждани, органите на реда трябва да спазват и законите на Република България, според които те нямат право да пречат на изпълнението на задълженията на журналистите по време на обществени сътресения.