Френският фоторепортер Пиер Марсо, който е отразявал десетки конфликти от горещи точки на света, беше жестоко пребит в центъра на София при пътен инцидент от водач на мощен автомобил.

Инцидентът е станал на 15 юни 2016г. в 11,50ч. българско време при засичане на автомобила на журналиста с автомобил сив металик, според информацията, разпространена от полицията. Фоторепортерът е откаран със счупена челюст и наранявания по главата и лицето от Спешна помощ в болница, където е прекарал и нощта. По-късно полицията разпространи информация, че извършителят на побоя е задържан в Пето РПУ.

Пиер Марсо е френски фото-журналист на свободна практика. Негови снимки са публикувани в световни агенции като Ройтерс и Агенция Франс Прес.

Въпреки, че побоят не е пряко свързан с журналистическата работа на Пиер Марсо, смятаме, че той е повод да се замислим за щетите върху имиджа на столицата ни, която неминуемо ще попадне в класациите за състоянието на медийната среда и в списъците с местата, опасни за практикуване на професията ни.

АЕЖ-България настоява за публичност по този случай, който изисква реакция и анализ, не само като битов инцидент на пътя и шофьорска агресия, защото подобни инциденти се превръщат в модел на обществените отношения в момента, а побоят над чужд журналист за пореден път хвърля сянка върху състоянието на обществото ни и излиза от пределите на държавата ни.