Кои журналистически материали представляват манипулация в услуга на силните на деня или в частен интерес? А кои разработват оригинални и общественозначими теми “извън коловоза“? Тези въпроси вълнуват Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), която ще се опита да класира качествената и псевдожурналистиката през 2011 г. Затова екипът ни се обръща към вас, колегите журналисти, медийните експерти и всички, които имат впечатления от силните и слабите страни на българските медии през изминалата година, да номинирате журналистически материали или конкретни институции в общо 6 положителни и отрицателни категории. На базата на вашите предложения, АЕЖ-България ще класира най-доброто и най-лошото от българските медии през 2011 г.

В положителен аспект, очакваме вашите предложения до 1 февруари в следните три категории:

1. Журналистически материали, изиграли ролята на коректив в обществото;

2. Материали, третиращи оригинални теми, останали извън медийното внимание. Тази категория се опитва да насърчи погледa „извън коловоза“, журналистите, които, при намалени ресурси и време в периода на криза, не са се отказали да търсят разнообразието от въпроси и теми в обществото.

3.  Цялостен принос за поддържане на високите стандарти в медийната среда в България, като ви молим да изберете определена медия, конкретна личност или институция, като ясно аргументирате избора си с казус или процес.

За нашата “антикласация“, очакваме номинациите ви отново до 1 февруари в следните категории:

1.Материали, обслужващи властта и/или определени бизнес интереси.

2. Материали, погазващи журналистическата етика и / или нараняващи достойнството на определени групи хора.

3. Цялостен принос за влошаване на българската медийна среда. Тук отново можете да номинирате определена медия, конкретна личност или институция, като ясно аргументирате избора си с конкретен казус или процес.

Ако желаете да се включите с Вашето мнение в класацията на АЕЖ-България, моля, пишете ни на [email protected].

За допълнителна информация:

[email protected]

Мария Черешева: 0899 100 608

Иван Радев: 0889 38 86 19