Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява резултатите за ноември-декември в традиционната си класация за журналистика.

Положителна класация

Истории от Алепо – едно от най-опасните места на света  – Георги Кожухаров, dnevnik.bg

Георги Кожухаров е първият български фотожурналист, заснел бойните действия в Сирия. Неговият фоторепортаж е значителен пробив за българските медии в отразяването на международната военна и хуманитарна криза.  Нещо повече, решението на Георги Кожухаров да осъществи своя репортаж напълно независимо от своя работодател и без да се ползва от финансова или дипломатическа подкрепа, е проява на забележителна журналистическа смелост и отдаденост към професията.

Борис Митов от Mediapool.bg за осветляването на съмнителните имотни схеми около бившия вече кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева. Работата на журналиста по случая е нагледен пример за изпълнен журналистически ангажимент към детайлна проверка на цялата публична информация около кандидат за висок държавен пост, което би трябвало да е основен принцип за всички медии. Разкритията, публикувани в Mediapool, бяха последвани от изваждане на детайли около имотното състояние на номинираната за член на КС от други медии, което в крайна сметка доведе до проверки на ВСС и НАП и съответно до оттегляне на номинацията.

Гражданска журналистика

„Долу ръцете от учителката“ – Марта Радева

Текстът на Марта Радева, учител по български език и литература, изпратен като читателско писмо до редакцията на dnevnik.bg, получи широкото одобрение на читателите и потребителите на социалните мрежи. Позицията на Марта Радева, взимайки повод от случая с уволнената учителка по немски език Илияна Иванова, насочва общественото внимание в посока на тежките проблеми на българското училище.  Текстът поставя акцент и върху неадекватното и недопустимо отношение на медиите към човек в уязвима позиция.

Негативна класация

Начело на класацията за псевдожурналистика на месеците ноември и декември на АЕЖ-България е агресивното и неадекватно отношение на значителна част от българските медии спрямо Илияна Иванова, която на 10 декември беше изведена с белезници от 130-о училище заради употреба на алкохол. Без проверени факти, за пореден път някои медии избраха да заложат на евтината сензация, влошавайки и без това тежкото психическо и материално състояние на една самотна майка на три деца. Това поведение на част от журналистите предизвика негативна общестена реакция и бе разкритикувано от много колеги журналисти.

Не по-малко шокиращо е публикуването на първа страница на в-к Стандарт на 1 декември на имената на момичета (две от които непълнолетни), станали жертви на трафик на хора. Публикацията е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), както и на принципите на журналистическата етика. Още по-стряскащ е фактът, че данните на момичетата изглежда са предоставени на медията от Специализираната прокуратура, която, вместо да гарантира защитата на жертви на тежката организирана престъпност, е станала индиректен съучастник в закононарушение. АЕЖ-България отново призовава българските медии да се придържат към етичния кодекс и законодателството на Република България и да не допускат използването на лични данни за преследване на комерсиални цени.

В началото на месец февруари АЕЖ-България ще обяви втората си годишна класация за качествена и псевдожурналистика. В голямата класация ще участват всички победители от месечните ни издания, но ще очакваме и външни номинации от вас. Можете да споделите всичко от българския медиен пейзаж, което ви впечатли или предизвика вашето недоволство през 2012 г. на http://www.aej-bulgaria.org/?p=1830   , или да ни пишете на [email protected]. Приемаме номинации до 25 януари