Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява класацията си на най-доброто и най-лошото в българските медии през месец август.

Положителна класация:

В положителната си класация за август бихме искали да слеем гражданската с традиционната журналистика, тъй като няколко представители и на двете „групи” медии успяха заедно да докажат, че граница между тях не бива да се поставя.

Става дума за медийния експеримент на “Разследване н а седмицата”, осъществен от Pressclub, „Гневни млади хора”, в. „Сега”, OFFnews, „Отворен парламент” и БГНЕС във връзка със станалата вече скандална обществена поръчка за създаване и поддръжка на Фейсбук и Туитър акаунт на Програмата за развитие на селските райони. Пак благодарение на „Разследване на седмицата”, станало възможно чрез общите усилия на OFFnews, „Отворен парламент”, „Гневни млади хора”, OFFRoad Radio, Pressclub и вестник „Капитал”, беше разкрит опит на МЗХ за разпродаване на планински земи под „Натура” чрез търгове с компенсаторки.

Инициативи като „Разследване на седмицата”, са чудесен пример за използване в продуктивна насока на конкуренцията между различните медии за осъществяване на съвместни разследвания по важни за обществото теми.

 Гражданска журналистика

„Отворен парламент” – за разкритието на държавната поръчка по ПРСР

Блогът на Боряна Роса: Pussy Riot като мечта

Авторката предлага оригинален текст по външнополитическа тема, което рядко се случва в полето на гражданската журналистика у нас. Ннализът на случая с ареста и в последствие ефективната присъда, дадена на членовете на руската пънк банда Pussy Riot е доста над нивото на повечето традиционни медии вероятно нито една от тях не би рискувала да публикува подобен текст.

Отрицателна класация

Раздухването на истерия от повечето български медии около невярната информация за изваждане на Ботев и Левски от учебниците (затова тук не изброяваме имена). Напълно неприемливо обаче е решението на в. Труд да публикува имената на експертите, изготвили доклада на КЗК „Стереотипи и предрасъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование”. Така се постигна насочване на обществения гняв, акумулиран в социалните мрежи, към група хора, нямащи абсолютно никаква отговорност за случилото се недоразумение.Факт е, че единствената вина за разпространението на невярната информация за изключване на национални герои от учебните помагала е на самите медии, които за пореден път избраха да заложат на сензацията за сметка на обективността и достоверността на фактите.