Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява класацията си на най-доброто и най-лошото в българските медии през месец юли.

Положителна класация:

Полина Паунова от Медиапул за материала Ave Tsvetanov, morituri te salutant!*  Силно критичен политически анализ, в който авторката остро възразява срещу разправата с другомислещите и пълното незачитане на презумцията за невинност. Без да заема страна в политически спорове, АЕЖ-България намира, че е едно от задълженията на журналистите е да изискват от политиците, и най-вече от представителите на властта, да се изразяват отговорно и да ги разобличават, когато това не се случва.

Гражданска журналистика

Иван Бедров: Помощ насила

Атентатът в Бургас беляза обществения живот в България през юли. За разлика от властите в Израел, управляващите в България демонстрираха пренебрежение към нашия сънародник, загинал в терористичния акт. Репортажът от блога на Иван Бедров поставя изключително важния въпрос за отношението към българите мюсюлмани. “Съдбата на Мустафа от Юруково е много, много тъжна. Не само за близките му, но и за всички българи мюсюлмани, които получиха поредния знак, че хем държавата ги приема за свои, хем не съвсем.” – заключава авторът.

Негативна класация

Със събитията от 18 юли са свързани и победителите в негативната класация. В нарочно прессъобщение Асоциацията на Европейските журналисти – България (АЕЖ) вече изрази тревогата си заради публикуването на брутални снимки, включително и на откъснати крайници, от част от българските печатни и електронни издания. В деня след атентата на първите страници на националните всекидневници „Труд“, „24 часа“ и „Монитор“ и на вътрешна страница в „Стандарт“ се появиха ужасяващи изображения от мястото на инцидента. Особено потерсаваща бе първата страница на вестник „Труд“, която, за разлика от останалите, не е колажна и е приближен кадър. Няколко часа след трагедията, фотогалерия със смущаващи кадри бе поместена и на сайта „Dnes.bg“, обозначена все пак с предупреждение „18+“. По този повод АЕЖ-България изрази категоричното си несъгласие с такъв подход, който показва липса на уважение към загиналите, ранените и техните близки.