АЕЖ-България класация за журналистика за месец март

234

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява класацията си на най-доброто и най-лошото в българските медии през март 2012 г.

Класация за качествена журналистика:

Отличие за гражданска журналистика!

Коментар:

„Дайте, за да спрем упражненията, да кажем дълбочината, истинските причини за тази оставка.”, обърна се Жени Марчева към премиера Бойко Борисов в опитите си да достигне до реалните причини за освобождаването на  Трайчо Трайков от позицията му на икономически министър.  В същото интервю бяха поставени директни въпроси относно АЕЦ Белене и българските енергийни интереси, оставките на здравния министър Стефан Константинов и председателя Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов, както и скандалите с бонусите и лобисткия скандал „Хохегер”. С тях Марчева демонстрира не само журналистически професионализъм, но и активна гражданска позиция. Смеем да твърдим, че в настоящата медийна реалност, в която министър председателят се радва на безпрецедентен комфорт и липса на градивна критика, подобно журналистическо поведение е пробив в полза на независимостта на медиите и способността им да работят в обществен интерес.

Развитието на гражданската журналистика е сред приоритетите на АЕЖ-България. Затова няма как да не обърнем внимание на блога на Боян Юруков, който от години доказва тезата ни, че гражданските журналисти, дори и без да разполагат с финансовата  и правна подкрепа, с която се ползват конвенционалните медии, често предоставят на обществото далеч по-обективна, критична и навременна информация. В момент, в който държавата предоставя на частни фирми милиони чрез обществени поръчки за нов софтуер и електронни приложения за администрацията, чрез своите материали „Кодиране за България – дали е възможно” и „Реалистично ли е използването на Linux в държавната администрация”, Юруков предлага една алтернативна гледна точка, която би могла да ни спести огромни суми и да насърчи създаването на една по-иновативна и ефективна административна система. Нещо повече – въпросите, повдигнати в двете публикации, би трябвало отдавна да бяха станали тема на публичен дебат в традиционните издания.

Наред с положителната АЕЖ-България обявява всеки месец и отрицателна класация. За март нямаме победител, не защото нямаше достойни предложения, а тъй като всички те бяха за материали от медии, които попадат в жълтия сектор. Смятаме, че за да е реалистична една класация, тя би трябвало да се базира на критериите за професионална, качествена журналистика. Цялостното им пренебрегване в бързорастящата група на жълтите издания у нас ни кара да се въздържаме от опити за класиране на тяхната продукция.

Асоциацията на европейските журналисти-България събира примери за най-лошото и най-доброто, което се случва в българската журналистика всеки месец. В края на месеца ще класираме номинациите и ще посочваме месечните победители в двете категории. Всички месечни победители ще попаднат и в годишната ни класация за качествена журналистика и псевдожурналистика.

Специално внимание отделяме на гражданската журналистика и ви молим да ни съобщавате за всичко по-интересно в тази област, на което попаднете.

Резултатите от класацията ще допълнят проучванията за свободата на словото, които изготвяме като част от екипа на международната Association of European Journalists.

Ако искате да номинирате медия или журналист, моля изпратете съобщение на [email protected], или попълнете  специалната форма на сайта ни. Не забравяйте да се аргументирате!