Асоциацията на европейските журналисти-България отправя покана към Калоян Стоев от вестник „Труд“ за дискусия, посветена на разследващата журналистика в България. Впечатлени от светкавичната реакция на прокуратурата след публикация на Стоев, бихме се радвали да научим от първа ръка на какви условия трябва да отговаря едно журналистическо разследване, за да подтикне правораздавателните органи към незабавни действия.

Доколкото разбираме, колегата Стоев е нов в професията, тъй като първата статия, подписана от него, е от края на април. Това прави постижението му още по-забележително – едва петият му материал се превърна в централна тема за страната. Затова би ни било много полезно да разберем какъв е новаторският му подход, донесъл подобен успех.

Ценим високо факта, че Стоев се е посветил изцяло на една-единствена, безкрайно важна тема –правосъдието. В АЕЖ-България сме на мнение, че голяма част от проблемите на медийната среда са свързани именно с неработещата съдебна система. Липсата на адекватно правоприлагане позволява на едни и същи хора да източват банки, да злоупотребяват с национални и европейски фондове, да унищожават природното богатство, да установяват монопол на различни равнища и да контролират редица медии, които не само прикриват престъпленията им, но и се използват като „бухалки“ за разчистване на сметки с всеки, който дръзне да им се противопостави и да проведе реформи, които да направят от България по-правова държава. Тези медии-„бухалки“ са платформа за черен пиар и активни мероприятия посредством материали, подписани често от несъществуващи автори, зад които се крият нечисти политически интереси. Ако даден политик или гражданин, попадне на мушката им, означава, че наистина е започнал да мъти водата на мафията, която има интерес България да остане в блатото, в което се намира и нищо в системата, гарантираща благополучието на престъпниците, да не се промени.

Тези и други теми бихме искали да обсъдим с колегата Калоян Стоев и се надяваме той да е в състояние да приеме нашата покана за среща. Смятаме, че би било особено полезно на тази дискусия да присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. Знаем, че той вече заяви, че не желае да се среща със Стоев, но за журналистическата общност в България би било безкрайно ценно да научи как прокуратурата избира по кои журналистически материали да се сезира мигновено. Много е любопитно дали за незабавна реакция е необходимо темата да е от фундаментално значение, като тази за поддръжката на климатиците на обща стойност 981,50 лв на месец, или, по изключение, може да се очаква такава и при не толкова важни разследвания на злоупотреби за милиони и милиарди. Господин Цацаров, офисът ни не е далеч от Съдебната палата, молим ви да дойдете поне за малко.

АЕЖ-България е на мнение, че участието на Стоев от в. Труд в дискусия за разследващата журналистика ще е от изключителна полза, за да направим моментна снимка на медийната среда и очакваме колегата да се обади с предложение за дата и час, когато му е удобно да се срещнем. Използваме случая да поканим Стоев и други, истински журналисти да се включват в традиционната ни анкета за свободата на словото.