Асоциацията на европейските журналисти-България изразява солидарността си със студентите, окупирали 13-та аудитория на Факултета по журналистика и масова комуникация  (ФЖМК), както и с техните колеги от другите факултети и университети. Във времена, когато много хора гледат на журналистическата професия като на слугинаж към силните на деня, е похвално, че бъдещи журналисти изразяват публично несъгласието с предлагания им модел. Журналистиката не е предоставяне на услуги на онзи, които може да плати, а е преди всичко отговорност към обществото. Досадно е, но понякога се налага азбучни истини да бъдат припомняни дори и с нетрадиционни методи, какъвто е окупацията.

Добрата новина колеги е, че протестите от последните месеци показаха, че медиен монопол е немислим. Каквито и усилия да бъдат полагани за установяването му, тези опити ще бъдат обречени, както заради новите средства за комуникация, така и заради наличието на критична маса от личности, достатъчно силни в решимостта си да отстояват ценностите, в които вярват. До 14 юни в България имаше хора, които смятаха, че им е позволено всичко, но бързо разбраха грешката си. Днес се опитват да се изкарат демонизирана жертва, опитвайки се да изпръскат със собствената си кал, всеки, позволил си да им се опълчи.

Макар и малобройни, ранобудните студенти дават ясен сигнал и той е – можете да приспите много хора, но все някой ще остане буден; можете да подкупите много, но никога – всички, можете да изпръскате с кал навсякъде, но някои все ще се запазят чисти. Или иначе казано: “Можеш да лъжеш някои хора през цялото време или всички хора – за известно време, но не можеш да лъжеш всички хора през цялото време”. Цитатът се приписва на Ейбрахам Линкълн и е част от песен на Боб Марли, с която поздравяваме всички ранобудни колеги.

Get Up Stand Up

wallpapers-de-bob-marley-71